ייצוג זוכים בהוצאה לפועל על ידי עו"ד נדרש על מנת לוודא שגביית החוב תתבצע בצורה מהירה ואפקטיבית. ההליך פשוט יותר כאשר הנושים (הזוכים בשמם בהוצאה לפועל) מיוצגים כנגד חייב יחיד בהשוואה להליך בו הזכייה היא כנגד חברה. על מנת לגבות בחובות הוצאה לפועל ניתן להפעיל כנגד החייב סנקציות לרבות צו עיכוב יציאה מהארץ, עיקול נכסים והגבלת שימוש בדרכון ובכרטיסי אשראי. במאמר זה נדון בין היתר איך גובים שיק בהוצאה לפועל?
איך גובים שיק בהוצאה לפועל?אופן גביית שיק בהוצאה לפועל הוסדר בסעיף 81 לחוק הוצאה לפועל. גביית השיק נעשית באמצעות הפעלת הליכי גבייה זהים לאלו שההוצאה לפועל מפעילה בעת אכיפת פסק דין של בית משפט כאשר חייב לא משלם פסק דין כנדרש. לשם הפעלת הגבייה יש להגיש ללשכת ההוצאה לפועל בקשה באמצעות טופס 801 ולצרף את המסמכים הנדרשים.
לאחר שהתיק נפתח בהוצאה לפועל, תישלח אזהרה לחייב לגבי ההליך המתקיים בדומה להודעה הנשלחת כאשר נתבע לא משלם פסק דין ובאמצעות דואר רשום על מנת להבטיח שהחייב יקבל את ההודעה.
איך גובים פסק דין?
אז איך גובים פסק דין? בקצרה, כדאי לפנות לעורך דין לגביית פסק דין בהוצאה לפועל. מימוש פסק דין נעשה באמצעות טופס לפתיחת תיק בהוצאה לפועל ואל הבקשה צריך לצרף את פסק הדין המקורי בנוגע לחוב ואת יתר המסמכים הנדרשים לצורך פתיחת תיק בהוצאה לפועל. לאחר שנשלחת הודעה לחייב האזהרה, ניתן לנקוט בפעולות אכיפה וגבייה על מנת לאלץ את החייב הסרבן לשלם. פעולות אלו כוללות הטלת עיקולים, איסור יציאה מהארץ והטלת מגבלות שונות.
איך גובים חוב מדייר?
בבניינים משותפים רבים מתקשים בנושא של תשלומי ועד בית. הדבר עולה הן סביב תשלומים חודשים קבועים בגין הוצאות חשמל וניקיון והן כאשר יש צורך בהוצאה משמעותית למשל עקב נזילה בשטח המשותף. אז איך גובים חוב מדייר? השיטה הטובה ביותר היא לנהל את ההליך אצל המפקח על רישום המקרקעין.
תביעת דייר אצל המפקח על המקרקעין
עריכת כתב התביעה בהליך זה אינה מורכבת מדי וניתן לעשות זאת באופן עצמאי או בליווי משפטי מינימלי. משך הזמן לביצוע הליך הגבייה על סרבנות לתשלום ועד בית באמצעות המפקח הוא קצר יחסית והחלטות המפקח על המקרקעין מהוות פסק דין. כאשר חייב לא משלם פסק דין ניתן לפנות להוצאה לפועל ולהטיל על הדייר הסרבן את הסנקציות והליכי הגבייה אשר ניתן לעשות בהם שימוש מכח חוק ההוצאה לפועל. כל זאת לגבות את החוב לוועד הבית.
נתבע לא משלם פסק דין
כאשר נתבע לא משלם פסק דין יש שלושה שלבים לתיק ההוצאה לפועל. השלב הראשון, מסירה האזהרה ומתן אפשרות לחייב להתגונן מפני תיק ההוצאה לפועת. השלב השני, ביצוע פעולות מבצעיות כנגד החייב. עיקולים אצל צדדים שלישיים, קבלת מידע מגופים שונים וכיוב'. בשלב השלישי, ניתן לפעול לצורך מימוש הנכסים המעוקלים. בין אם הצלחנו לתפוס כספים בחשבון הבנק של החייב ובין אם הצלחנו לתפוס כספים בקרן הפנסיה של החייב, ניתן לפנות לרשם ההוצאה לפועל ולבקש לממש את הכספים. השלב השלישי בו ניתן לנקוט בהליכי הוצאה לפועל, הינו השלב של ההגבלות, ההגבלות הן בעלות אופי ענישתי ותפקידן להקשות על ההתנהלות היומיומית של החייב על מנת לספק לו את התמריץ הדרוש לפרוע את החוב.
המגבלות יכולות להיות על היכולת להשתמש בשיקים או בכרטיסי אשראי או על הנפקה של אלו. המגבלות יכולות להיות גם על הנפקה ושימוש בדרכון ואף הגבלה על היציאה מהארץ – "צו עיכוב יציאה מן הארץ".
הטלת עיקולים על נכסי החייב
מטרת העיקולים היא להקפיא את המצב הקיים בנכסים הנמצאים בבעלות החייב. כאשר חייב לא משלם פסק דין העיקול מונע ממנו להבריח נכסים במטרה למנוע מהזוכה גישה אליהם. ניתן להטיל עיקולים הן על נכסים של החייב המצויים ברשותו והן על נכסים הנמצאים ברשות צדדים שלישיים כגון, חשבון הבנק ותיקי השקעות, על רכבים, על נכסי נדלן, על המיטלטלין המצוי בבית החייב (הרכוש המצוי בביתו של החייב) ועוד.
מימוש נכסים של החייב
לאחר הטלת עיקול על נכס ניתן לממש את הנכס לשם פירעון החוב . כאשר מדובר על נכסי מיטלטלין המצויים בביתו של החייב, כאמור השלב הראשון הוא עיקול הנכסים ברישום. בשלב השני, לאחר קבלת צו מתאים, ניתן יהיה להזמין לביתו של החייב קבלן הוצאה לפועל אשר יגיע עם משאית או לצורך הוצאה המיטלטלין מבית החייב למחסנים ממשלתיים ויעמדו למכירה. הכספים שיתקבלו בעבורם יועברו לזוכה. כאשר מדובר על נכסים פיננסיים הכספים יועברו ישירות לידי הזוכה.
סיכום אכיפה וגבייה באמצעות ההוצאה לפועל
לסיכום הנושא, במאמר זה ניסינו לענות על השאלות, איך גובים שיק בהוצאה לפועל? איך גובים פסק דין? איך גובים חוב מדייר? ועוד. כפי שציינו חשוב לקבל ליווי משפטי בהליכים אלו על מנת שהגבייה תהיה מהירה ואפקטיבית. הדבר נדרש במיוחד אם החייב יגיש התנגדות לבקשה לביצוע שטר. במקרים אלו התיק עובר מההוצאה לפועל לבית המשפט. יהיה צורך לבצע חקירה של החייב ולהוכיח כי מדובר בהתנגדות סרק על מנת שבית המשפט יחזיר את ההליך להוצאה לפועל.
יש לזכור. תיק הוצאה לפועל אינו מתנהל לבד, תובע או זוכה המבקש לגבות חובות, צריך לנהל (לבד או באמצעות עו"ד הוצאה לפועל) את תיק ההוצאה לפועל. פעמים רבות אנחנו נתקלים בלקוחות הסבורים כי תיק ההוצאה לפועל מתנהל מעצמו ופותחים בעצמם את תיק ההוצאה לפועל. יש להדגיש כי ניהול רשלני של תיק הוצאה לפועל עשוי להסב לזוכים נזק משמעותי לאפשרות הגביה ולכן מומלץ להתייעץ עם עורך דין העוסק בהוצאה לפועל.